Új Magyarország Fejlesztési Terv Logo
Oldalnavigáció: Nyitólap | Civil híradó | Hírarchívum | Böjti ételek
2024. május 04., szombat, Mónika és Flórián napja
Néhány ötlet, hogy mit együnk a böjti időszakban, persze az általunk megszokottak mellett. Íme egy kis újdonság!
 

Bogácsi tárkonyos, kakukkfüves leves

Hagymát apró kockára vágunk, megpirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, átpirítjuk, majd felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a kockára vágott burgonyát is. Kakukkfűvel, tárkonylevéllel ízesítjük, készre főzzük. Mustáros tejföllel sűrítjük (mielőtt az egészet belekevernénk a levesbe, kevés forró lével keverjük át a mustáros tejfölt, így nem csomósodik). Végül citromlével is savanyíthatunk még rajta egy keveset.  

Tejleves

A tejet vaníliával, cukorral felforraljuk, majd házi reszelt tésztát főzünk bele. Ehhez tojásból, lisztből, kevés víz hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Belefőzzük a levesbe.

alt

 Kapros káposzta gombafasírttal
Gyalult káposztát, vékonyra szeletelt uborkát reszelt sajttal elkeverünk. Ne sózzuk! Majonézből, tejfölből, sóval, borssal, fehér borssal, fehérborral ízesítve tartármártást készítünk, kaprot szórunk bele, hozzáadjuk a sajtos zöldségekhez, hűtőben 1-2 órát érleljük. A fasírthoz előbb gombapörköltet készítünk, ledaráljuk, majd elkeverjük kinyomkodott áztatott kenyérrel, tojással, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk és kisütjük.

Babos tészta
Sós, babérleveles vízben főtt tarka vagy lila babból hagymás alapon pörköltet készítünk. A nagykocka tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd a hagymás babbal elkeverjük.

Lecsós dödölle
Héjában megfőzzük a burgonyát, áttörjük, majd egész tojással, sóval, kevés liszttel alaposan eldolgozzuk. Evőkanállal forrásban lévő vízbe szaggatjuk, kifőzzük, a galuskákat lecsóban átforgatva tálaljuk.





Jó étvágyat hozzá!


 
Kereső