Április 18. hétfő
Főzött sonkás pogácsa
hozzávalók 4 főre
-
2 dl tej
-
8 dkg vaj
-
20 dkg liszt
-
3 tojás
-
15 dkg sajt (akár többféle és minél karakteresebb ízű)
-
15-20 dkg füstölt sonka vagy tarja
-
1 tk só
elkészítés
-
A tejbe beletesszük egészben a vajat és együtt pár perc alatt felforraljuk.
-
Levesszük a tűzről, megsózzuk, majd hozzáadjuk a lisztet és jól összekeverjük, úgy hogy sima masszát kapjunk. Ezt hagyjuk kicsit hűlni.
-
Amíg hűl a massza, lereszeljük a sajtot és apró kockákra vágjuk a füstölt sonkát vagy tarját. Ha többféle sajtot használunk, tehetünk bele egy kevés lágy sajtot is, de inkább a keményebb, reszelni való sajtok domináljanak.
-
Amikor langyos a massza, hozzáadunk két kissé felvert tojást, illetve a sajtot és a sonkát. Jól összekeverjük.
-
Lisztes kézzel kis (2-3 cm átmérőjű) golyókat formálunk a tésztából, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. (Hagyjunk elegendő helyet a pogácsák között, mert kicsit lapulni fognak és nagyobb helyre lesz szükségük.)
-
A pogácsák tetejét a maradék egy tojással megkenjük.
-
Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeverésesen kb. fél órán át sütjük, addig amíg szépen megpirul a teteje. Ha túl hamar kezdene pirulni, takarjuk le sütőpapírral menet közben, amit csak a sütés vége előtt néhány perccel vegyünk le.